Bezoek Leefbaar Asten aan de Voedselkaravaan 2018 HAS Venlo

Zaterdag 27 oktober hebben ons raadslid Maarten en commissielid Antoon een bezoek gebracht aan de Voedselkaravaan 2018 HAS Venlo waar door middel van bedrijfsbezoeken en workshops aandacht werd gevraagd voor hoe we in de toekomst op een andere manier om moeten gaan met het telen en verwerken van voedsel. Ook de gemeente Asten heeft er aan bijgedragen dat dit evenement plaats kon vinden, en we waren daarom ook een beetje verbaasd dat we de enige deelnemers uit Asten waren.

HAS Venlo

Nadat we met koffie welkom waren geheten op het HAS werden we in 4 bussen naar bedrijven gebracht om daar kennis te maken met bedrijven die voedsel op een andere, als de nu gangbare, manier verbouwen en verkopen.

People’s Farm

Het eerste bedrijf dat we bezocht hebben was People’s Farm in Maasbree, een bedrijf dat het roer heeft omgegooid en hun groente teelt helemaal biologisch heeft gemaakt. Eigenaar Marcel Jacobs en zijn vrouw lieten ons in een presentatie zien hoe ze telen en hun producten in een “verskratje” via bedrijven en afhaalpunten aan de man proberen te brengen. Een eerlijke teelt met respect voor de omgeving dat is waar ze voor staan.

Bijzonder Brabants

Daarna zijn we naar Deurne gegaan waar Henk Kerkers geboren in Asten, maar die al jaren in Deurne woont en werkt en daar ook een hele periode wethouder is geweest. Boer Henk, zoals hij zich aan ons voorstelde, gekleed in prachtige blauwe overal en op klompen teelt op zijn bedrijf Bijzonder Brabants (h)eerlijke groenten en kruiden. Ook geeft hij rondleidingen en zijn er regelmatig workshops en diners met sterrenkoks in de tuin. Henk levert zijn producten voornamelijk aan restaurants en daaronder een aantal met Michelin sterren bekroonde koks. Een mooi detail is dat de Peellandbreuk dwars door de tuin van Henk en zijn vrouw loopt en deze ook zichtbaar is gemaakt. (zie foto’s)

Beej Benders

Daarna zijn we terug gegaan naar Venlo en werd er een lunch aan geboden bij Beej Benders uiteraard allemaal met producten uit de streek. Beej Benders is een winkel en restaurant waar alleen in de streek geteelde producten worden bereid en verkocht. Door het rechtstreeks aankopen van groenten, zuivel en vlees bij de producent kunnen deze een eerlijke prijs krijgen voor hun producten zonder tussenkomst van tussenhandelaren. Geert Benders, ook eigenaar van een paar grote reguliere supermarkten, vertelde tijdens de lunch hoe hij tot dit concept gekomen was en zijn drijfveer om plaatselijke bedrijven een eerlijke prijs voor hun mooie producten te kunnen geven.

Henk Raaijmakers

Na de pauze hebben we een aantal workshops bezocht o.a. een van Henk Raaijmakers uit Deurne. Henk heeft een kwekerij van vaste planten en kleinfruit en is tevens voorzitter van de LTO vakgroep bomen en vaste planten. Henk nam ons mee in een interessante lezing om planten in te zetten tegen hittestress in steden en op het platteland. We hebben nog een hele opgave om wateroverlast en het te kort aan groen in onze steden en dorpen op te lossen.

Greenhabbit

Als laatste zijn we bij Chantal Linders uit Asten en haar bedrijf greenhabbit geweest. Mooi om te zien dat ook vanuit Asten een manier om gezonder te gaan leven over Nederland wordt uitgerold. Aanstekelijk werkt de gedreven manier waarop Chantal vertelt over haar methode om, op een speelse wijze, mensen te bewegen in 84 dagen naar een gezondere manier van leven over te laten gaan. Een door eigen ervaringen en door middel van testpersonen geperfectioneerde methode. Het via een app op je telefoon te volgen programma waarin ook plaatselijke bedrijven een rol toebedeelt krijgen. Kijk voor haar methode eens op greenhabit.nl of volg haar op facebook. [facebook greenhabit.nl]

Al met al een welbestede dag om te zien dat er ook op een andere manier voedsel geproduceerd kan worden. Maar ook bij consumenten zal de knop dan om moeten zodat ze een eerlijke prijs gaan betalen en ook onze voedsel producenten de kans krijgen om over te schakelen naar milieu- en diervriendelijkere producten.

Maarten van den Boomen
Antoon Driessen
Leefbaar Astenbackground image