Leefbaar Asten te gast bij GOED

Een delegatie van Leefbaar Asten is te gast bij ondernemersvereniging Groot Onder Een Dak aan de Ommelseweg in Asten. Nieuwsgierig naar hoe hier “Samen vooruit, met voor elk wat past”, ook één van de hoofdthema’s van Leefbaar Asten, in de praktijk wordt gebracht lopen we naar binnen en worden gastvrij ontvangen door Koen van den Boomen en Helma de Corte.

Een vereniging met een passie …
Koen vertelt met passie over de doelstelling van de vereniging voor ZZP-ers en over deze locatie waarin zeer diverse ondernemers elkaar ontmoeten. En dat ontmoeten gaat bijna als vanzelf voor de ondernemers die in dit gebouw hun kantoor hebben ingericht. Hierdoor ontstaan volgens Koen ook al snel kontakten die tot nieuwe samenwerking leiden. Bijvoorbeeld als een van de ZZP-ers koffie drinkt met de eveneens in het gebouw aanwezige ICT-er en over een noodzakelijke nieuwe website begint.

En er is meer …
GOED bouwt aan een groter regionaal netwerk en heeft nu vestigingen én leden in Asten, Someren, Deurne, Veldhoven en Eindhoven. Een netwerk dat gebruik maakt van het gemeenschappelijke marketing platform in de vorm van een “internet-profielenboek”, met zoekfunctie. Op www.wijzijnGOED.nl  zijn de ZZP-ers door opdrachtgevers snel gevonden.

Helma de Corte, één van de gebruikers van het bedrijfsverzamelgebouw aan de Ommelseweg is enthousiast, ook over de hier georganiseerde workshops en thema avonden. Zij laat ons ook de door haar in gebruik genomen ruimte zien die er representatief uitziet.  Dat geldt trouwens ook voor de ruime entree en de andere ruimtes in het gebouw.

Win-win relaties …
Kortom, groot enthousiasme voor dit initiatief. Het wordt ons duidelijk dat hier op een natuurlijke wijze het “gezamenlijk noodzakelijke” door de ZZP-ers wordt neergelegd, en wel zo dat zij zelf aan het stuur blijven van hun business. En dat in een relatie waarbij én de beheerder én de ondernemer er hun voordeel mee doen!

We vragen naar hoe de snelle groei van locaties en vereniging tot stand is gekomen. Koen vertelt dat een gevoel van noodzaak al langere tijd bij hem aanwezig was, dat scenario’s werden voorbereid en dat daardoor sinds het begin van de crisis snel kon worden doorgepakt.

Al mijmerend, onze les …
De noodzaak voor het delen van taken in een regionale samenwerking is voor Leefbaar Asten heel herkenbaar. Hier, bij GOED, wordt de effectiviteit zichtbaar gestimuleerd door gemeenschappelijke taken samen uit te (laten)voeren. Door een ondernemend bestuur en door een gedreven trekker die met ondernemers meedenkt en hun wellicht wel eens en stapje voor is, dat wel.

Leefbaar Asten wil samen met u, beste lezer, ook bouwen aan scenario’s die uitgaan van een goed lopende regionale motor voor gemeenschappelijke taken. En als de motor dan goed loopt, zorgen voor effectieve lokale besturing. Zodat we tijdens het sturen ook direct zicht hebben op de weg en dus snel kunnen inspelen op veranderende situaties.

Conclusies en nieuwe mogelijkheden …
De nieuwe flexibele workforce van Nederland bestaat en wordt gevormd door vele ondernemende ZZP-ers. GOED ondersteunt vele regionale ZZP-ers en bouwt aan netwerken met nieuwe mogelijkheden.

Leefbaar Asten geeft aan dat het mogelijk interessant is om contact te leggen met de Basisvoorziening werk-inkomen Asten-Someren en te onderzoeken of beide initiatieven iets voor elkaar kunnen betekenen.

Een andere suggestie betreft het Werkplein Helmond, waarmee mogelijk een win-win gemaakt kan worden op het gebied van facilitaire ondersteuning voor startende ondernemers, dan wel het kansen bieden aan werkzoekenden een eigen onderneming te starten.

Gemeenten zouden er goed aan doen om GOED en vergelijkbare initiatieven te ondersteunen en van de nieuwe realiteit gebruik te maken, bijvoorbeeld ook door opdrachten te gunnen.

Wat wijzer …
Na nog enige ideeën en suggesties te hebben uitgewisseld nemen we afscheid, allemaal wat wijzer en gesterkt in de mogelijkheden van goed-samen-werken.


Foto's

  • Leefbaar Asten - Foto
  • Leefbaar Asten - Foto
  • Leefbaar Asten - Foto
  • Leefbaar Asten - Foto
  • Leefbaar Asten - Foto
  • Leefbaar Asten - Foto
  • Leefbaar Asten - Foto
  • Leefbaar Asten - Foto
  • Leefbaar Asten - Foto
  • Leefbaar Asten - Foto

background image