De week van onze lijsttrekker in verkiezingstijd: week 10, nr. 9

Aftellen: niet meer in weken, maar in dagen….nog 16.

Stembureaushow morning routine Ellen, Commissie Burgers in Asten in Son en Breugel commissie ruimte en afscheid commissieleden, het scholierendebat, ledenbijeenkomst, folderen en 5000 keer filmpje. Kennismaking met Ellen Berkers, onze nummer 3: commissielid Burgers en raadslid.

Op maandag heb ik voor de commissie Burgers om 19.00 uur de stembureaushow gekeken op Facebook. Dit zal tot de verkiezingen vaste prik worden, want van alle partijen wordt een morning routine, de dorpsquiz, drie standpunten en het vragenvuur uitgezonden. Mijn uitzending is op 16 maart.

Vandaag liet Ellen haar ochtendroutine zien, met haar meiden en man om de tafel. Ze vertelde duidelijk waarom politiek bij haar past en waarom ze ervoor gekozen heeftDaarna naar de commissie Burgers waar het beleidsplan Sociaal Domein op de agenda stond en de bestuursopdracht voor het gemeenschapshuis. Het beleidsplan zit goed in elkaar, veel aandacht voor inzet in preventief veld om duurdere ondersteuning te voorkomen. Dit sluit naadloos aan bij onze speerpunten. Wel mag er meer aandacht zijn voor besteding budget, GGZ-problematiek en is het aan te raden dat er een budgetbeheerder Sociaal Domein Asten komt. Veel aandacht vanuit de partijen voor inzet vrijwilligers.  Dit ondersteun ik ook, maar je moet wel realistisch blijven; niet alle ondersteuning of zorg kan door vrijwilligers worden geboden. Dus aandacht voor professionele zorg blijft nodig, maar als het aan mij ligt wel zo licht, zo dichtbij en zo kort mogelijk en in samenwerking met preventief veld (vrijwilligers, verenigingen etc.).

Dinsdag mijn eigen beleidsplan en budgetverantwoording Sociaal Domein in Son en Breugel mogen presenteren aan de commissie Burgers. Veel complimenten in ontvangst mogen nemen, die ik doorgezet heb naar mijn medewerkers en het preventieve veld daar.Laat op de avond nog een paar minuten commissie Ruimte meegepakt in Asten om daarna in Van Hoek afscheid te nemen van 2 commissieleden die de volgende periode niet meer terugkeren: Rudi Schleedoorn en John van Oosterhout. Heren, bedankt voor jullie inzet alle jaren. Op woensdag was het dan eindelijk zo ver: het scholierendebat op het Varendonck. Ik heb samen met Theo Maas (wethouder Someren) een miniles gegeven over gezondheidszorg-jeugdhulp aan 150 leerlingen. Daarna moesten ze voor- en tegenargumenten op stellingen verzinnen, die ze vervolgens in een Lagerhuisdebat mochten verdedigen. Leuk initiatief van Sandu en Wesley, voor herhaling vatbaar (hoewel mijn zoon daar anders over dacht).

Op vrijdagavond de folders Asten, Heusden, Ommel opgehaald en even bij gekletst met de andere leden van Leefbaar Asten. Die folders heb ik zaterdag maar meteen in de brievenbussen van de Hemel en de Hoogstraat geduwd. Leuke gesprekken met mensen gehad. In de Hemel hingen wel erg veel posters van het PGA…zou dat met geloven te maken hebben? Vandaag zag ik dat het filmpje van mijn bekendmaking als lijsttrekker (juli 2017) 5000 keer bekeken was. Had ik nooit verwacht; kan niet alleen mijn familie zijn. Nogmaals bedankt Iris van Stiphout voor het filmen en monteren.

Onze dame in de gemeenteraad, nummer 3 op onze lijst en commissielid burgers. ELLEN BERKERS.

Ellen is een van de drie (vraag dorpsquiz) dames in de gemeenteraad en staat haar mannetje prima. Ze werkt als opleidingsfunctionaris in VieCuri Medisch Centrum, waar ze verpleegkundigen in de praktijk coacht en opleidt. Van huis uit is ze zelf ook verpleegkundige. Ze vindt het belangrijk in haar werk om de ontwikkelingen op het gebied van zorg te volgen, zodat de zorg blijft passen bij wat de patiënt nodig heeft. Ellen is getrouwd met Pieter en heeft drie studerende dochters, die in het weekeinde thuis zijn, zoals op haar filmpje te zien is. Ellen is via haar vroegere rol als voorzitter van Pinkeltje en via bestuurswerkzaamheden bij Leefbaar Asten in het raadswerk terecht gekomen.

Ze neemt ook deel aan de commissie Burgers, hierin praat en denkt ze mee over zorg, ondersteuning en begeleiding voor de Astense inwoners. Hulp en ondersteuning moet snel en gemakkelijk voor inwoners te bereiken zijn om te voorkomen dat de omgeving van de hulpvrager het niet meer aan kan en zwaardere zorg nodig is. Ellen vindt vragen stellen over vergaderstukken een eerste stap in de richting van mening vormen. Je moet eerst weten waar het over gaat voordat je je een oordeel kunt vormen. Ze ervaart dat binnen Leefbaar Asten alle ruimte voor discussie is en dat brede meningsvorming vanzelfsprekend is. Minstens net zo belangrijk vindt ze het om buiten de eigen partij bereikbaar te zijn voor iedereen in Asten en te luisteren en dicht bij de mensen te staan. Alsof dit nog niet genoeg is zet Ellen ook nog samen met haar zussen het agrarisch bedrijf van haar broer voort. Ze weet intussen wat er nodig is om een boerderij te runnen. Of je nu werkt in de zorg of als boer, Ellen weet dat je het met je hart moet doen.

Volgende week het KBO forum in de Beiaard op 7 maart, de achterbanvergadering voor de raad op 8 maart, NL doet bij de Lisse op vrijdag, Math op zaterdag bekijken in de stembureaushow en op zondag koffie drinken in onze openbare huiskamer op de markt op zondag 11 maart ’s middags.

Ik hoop veel van jullie daar te zien en een bak koffie (of thee) te drinken.

groeten Janine


background image