De week van onze lijsttrekker in verkiezingstijd: week 11, nr. 10

Blog nr. 10: maandag 21.38 uur……nog 9 dagen

Ik neem je mee in mijn activiteiten van afgelopen week en ik stel onze fractievoorzitter aan je voor. Geen commissies deze week, tot woensdag redelijk rustig. Kwam goed uit, want nu kon ik in Son en Breugel meedenken over de doorontwikkeling van een multifunctionele accommodatie, waar naast de verenigingen, het theater, de bieb en lokale organisaties ook mijn sociaal team in zal komen.

Op woensdag het KBO debat in de Beiaard. Alle partijen namen met twee mensen deel aan het debat. Eenzaamheid, woningbouw voor ouderen, inzet van vrijwilligers en voorzieningen waren o.a. thema’s die besproken zijn. Zoals je begrijpt, vind ik deze thema’s belangrijk; ik heb aangegeven dat Leefbaar Asten een burgermakelaar wil aanstellen dat we signalen over eenzaamheid willen ophalen door activerende huisbezoeken en dat er verbinding moet komen tussen professionals en vrijwilligers, maar ook tussen doelgroepen van mensen. Een voorbeeld is mensen die moeilijk aan werk komen inzetten als vrijwilliger. Het was een vurig debat, wat goed was voorbereid door de KBO Kring Asten, Heusden en Ommel.

Op donderdag was ik op onze achterbanvergadering (voorbereiding op de raadsvergadering a.s. dinsdag). Nog even gesproken over wat openstaande vragen, maar meeste was duidelijk door goede voorbereiding op de commissies Ruimte en Burgers vorige week.

Voor NL-Doet hebben we met Leefbaar Asten dit jaar in De Lisse op vrijdag een high tea georganiseerd. We doen elk jaar mee, niet alleen voor de verkiezingscampagne. Leuke gesprekken gehad met de bewoners. Over Asten, familie en wat ze nog allemaal deden; weinig over politiek (ook wel eens leuk). Vaak de vraag gehad: “Van wie bén de gij der inne” en Jo en Ria Spoor waren toch bij veel mensen bekend.

Op zondag zijn er in “De huiskamer van Asten” op de markt veel mensen op de koffie geweest. Ook heeft mijn zus heel veel kinderen geschminkt, nog bedankt Mar! Hier wel gesprekken over hoe mensen Asten zien en politieke keuzes. Veel mensen die kiezen voor het klooster als gemeenschapshuis en ook, net als wij, de markt autovrij willen hebben. Een hele geslaagde middag en ik vind dit toch een stuk leuker dan flyeren bij het winkelcentrum. Volgende week zaterdag weer, ook nu ben je weer van harte uitgenodigd.

Dan zijn we nu bij de nummer 2 op de kieslijst beland:

Math Vankan. Fractievoorzitter, commissielid, raadslid en nestor van Leefbaar Asten. Math is getrouwd met een echte Astense, Roos Hoefnagels, en samen hebben ze twee (inmiddels volwassen) kinderen. Nu is hij met pensioen en heeft hij nog een overvolle agenda, maar daarvoor werkte Math 40 jaar in de gezondheidszorg als manager. Math is al 15 jaar politiek actief voor Leefbaar Asten, eerst bestuurlijk, daarna als burgercommissielid en nu alweer 12 jaar als lid van de commissie Algemene zaken, het presidium, de werkgeverscommissie, de rekenkamer en als raadslid.

Als hij gekozen wordt wil hij nog een periode zijn opgedane ervaring inzetten en zich inzetten als nestor voor de jongere collega’s. Als politieke vereniging moet je de juiste mensen inzetten, dit ben je de kiezers verplicht, vindt Math. Math is voorzitter van de hartpatiëntenvereniging Hartentroef Asten Someren en heeft hier aan de wieg gestaan van het reanimatieonderwijs in Asten. Verder kun je hem elke zaterdag bij Een Aarde vinden als vrijwilliger. Als hij dan nog tijd over heeft gaat hij graag met Roos op vakantie en doet dit dan ook met enige regelmaat; het bruin zit nog op zijn gezicht van een weekje skiën.  Hij beklimt op zijn racefiets ook regelmatig het hooggebergte, leest graag literatuur en tennist.

Math vindt het belangrijk dat jongeren en ouderen in Asten in goede harmonie met elkaar kunnen leven. De politiek moet hiervoor de randvoorwaarden leveren en zorgen dat mensen betrokken zijn en blijven bij elkaar.Hij is trots op de verkiezingslijst en dat Leefbaar Asten er wederom in geslaagd is om met een aansprekende lijsttrekker in de persoon van Janine Spoor (citaat, dank je wel Math) het juiste geluid van Leefbaar Asten op inhoud laat horen.

Volgende week: dinsdag raadvergadering, interview SIRIS voor het Avonduur, debat op woensdag, georganiseerd door de Dorpsraad Ommel in de Kluis, TV debat SIRIS in het gemeentehuis op donderdag, mijn bijdrage aan de stembureaushow op vrijdag en op zaterdag weer koffie op de markt. De kennismaking met mezelf laat ik maar achterwege nadat ik jullie wekenlang heb meegenomen in mijn doen en laten.

groeten Janine


background image