Verslag werkbezoek Leefbaar Asten aan Vitassist Zorghotel Helmond.

Petra Isbouts, salesmanager, leidde ons rond in het zorghotel. Naast de vele andere functies die in het gebouw zijn ondergebracht, richtte zij zich in ons geval vooral op de vierde en vijfde etage. De vierde etage is ingericht als kortdurende revalidatieafdeling waar cliënten maximaal zes weken kunnen verblijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan revalidatie na een hersenbloeding of ingrijpende operatie. Vooral geriatrische cliënten maken gebruik van deze voorziening. In gesprek met de mensen die er verblijven, bleek al snel dat men erg tevreden is over de zorg en de voorziening als zodanig.

De zorg wordt geleverd door de Zorgboog en Zuidzorg. Beide organisaties zijn verantwoordelijk voor de personele bezetting waarbij de nadruk ligt op verpleegkundige inzet.

De vijfde etage is gereserveerd voor cliënten die wat zelfstandiger zijn en vooral nog even in alle rust willen revalideren. Hier komen bijvoorbeeld mensen die na een heupoperatie nog onvoldoende thuis kunnen functioneren en wellicht geen mantelzorg hebben.

Maar ook ontlasting van de mantelzorger kan een reden zijn om toch enkele weken in dit zorghotel te verblijven Daarbij kunnen ze gebruik maken van de diensten die er in het gebouw nog meer aanwezig zijn: fysiotherapie, ergotherapie, psychologische ondersteuning en wellicht ook de Wellness-afdeling. Ook kan de mantelzorger samen met de cliënt een kamer boeken. Dan wordt er voor de cliënt gezorgd, terwijl die mantelzorger juist gebruik maakt van het zwembad, de schoonheidsspecialiste of de pedicure. Maar er ook zijn fietsen aanwezig om de mooie omgeving eens te gaan verkennen.

Al met al waren wij onder de indruk van de faciliteiten en het streven van Petra Isbouts om het imago van het Vitassist Zorghotel een positievere uitstraling te geven. Het is beslist geen voorziening voor de beter gesitueerden. Veel zorgverzekeraars vergoeden het verblijf en ook de mantelzorger kan via de respijtzorg-regeling gebruik maken van de faciliteiten.

Waar men binnen het zorghotel nog behoefte heeft aan netwerkontwikkeling en kennis van zaken over zorg en vrijwilligersinzet, konden wij Petra nog op weg helpen. Dit vanuit onze kennis van de lokale situatie en het feit dat we binnen de fractie over uitgebreide kennis beschikken wat dit thema betreft.

Namens Leefbaar Asten, Maarten van den Boomen, Ellen Berkers-Coolen en Ivonne Berkers.background image